<div style='color: #000;'>Voedselbank Venlo</div><div style='color: #d9782d;'>deelt wekelijks honderden pakketten uit</div> <div style='color: #000;'>Minder dan 0,5 % van verspild voedsel</div><div style='color: #d9782d;'>bereikt ons</div> <a href='http://voedselbankennederland.nl/nl/voedselveiligheid.html'><div style='color: #000;'>Voedselveiligheid</div><div style='color: #d9782d;'>speerpunt</div><div style='color: #d9782d;'>in strategie</div></a> <a href='http://voedselbankennederland.nl/nl/ideale-boodschappenlijst.html'><div style='color: #000;'>Verse groenten erg gewild</div><div style='color: #d9782d;'>bij de voedselbanken</div></a> <div style='color: #000;'>Wij hengelen graag</div><div style='color: #d9782d;'>naar vis.</div><div style='color: #d9782d;'>Wie bijt?</div> <div style='color: #000;'>Boter, kaas en eieren </div><div style='color: #d9782d;'>meer dan welkom</div> <div style='color: #000;'>Ambassadeur RenÚ Froger</div><div style='color: #d9782d;'>helpt in strijd tegen armoede</div> <div style='color: #000;'>8300 vrijwilligers</div><div style='color: #d9782d;'>stellen wekelijks</div><div style='color: #d9782d;'>pakketten samen</div> <div style='color: #000;'>Postcode Loterij steunt </div><div style='color: #d9782d;'>de voedselbanken</div>

De voedselveiligheid

Het waarborgen van de voedselveiligheid is voor de Voedselbank Venlo een zeer belangrijk onderwerp.

Startend in juni 2013 participeert Voedselbank Venlo e.o. in een pilotproject van Voedselbanken Nederland met als doel om voedselveiligheid aantoonbaar te maken en te laten toetsen door onafhankelijke derden. Voedselbanken kunnen via dit project gecertificeerd worden conform de normen van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit). In de Voedselbank dient gewerkt te worden volgens het handboek voedselveiligheid van de Nederlandse Vereniging voor Voedselbanken. Speciale aandacht is er voor reiniging, persoon-lijke hygiëne, ongediertebestrijding, ingangs- en uitgangscontrole (temperaturen van gekoelde waren).

Op 20 juni heeft Houwers & Holtackers (onafhankelijke derde) een audit gedaan bij onze voedselbank, een zogenaamde nulmeting. We hebben hierbij 67 punten behaald. Dat wil zeggen dat we het niet slecht deden, maar dat er wel een aantal punten was dat beter moest.

De verbeterpunten van de nulmeting zijn vervolgens aangepakt; o.a. presentatie / instructie voor vrijwilligers van de voedselbank en de uitdeelpunten, regels bij het verwerken van voedsel, het transport, specifieke hygiënemaatregelen, op papier vastleggen van het “schoonmaken”.

Bij de audit in februari 2014 werden de verrichte inspanningen aantoonbaar gemaakt met een waardering “code groen” en wel met het maximaal aantal te behalen punten, namelijk 100.

Naar de toekomst toe willen we dit niveau handhaven. Dat vergt voortdurend een grote discipline en zelfcontrole van onze vrijwilligers.

In maart 2015 hebben we, na een inspectie van de NVWA, opnieuw de waardering "code groen" mogen ontvangen.